• DE
  • EN
  • FR
  • International Database and Gallery of Structures

Advertisement

Share

Follow

Footbridge across the "Langer See" lake

General Information

Completion: September 2016
Status: in use

Project Type

Location

Location: , , ,
, , ,
Coordinates: 48° 41' 21.46" N    8° 59' 41.04" E
Show coordinates on a map

Technical Information

Dimensions

total length 50 m
span 45.85 m
bridge surface ca. 200 m²
deck deck depth 0.230 - 0.300 m
deck width 4.50 m
pylon height 16.00 m

Materials

cables steel
pylon steel
deck composite steel-reinforced concrete
abutments reinforced concrete

Notes

The "Flugfeld", German for air field, is a new residential and commercial district belonging to the cities Böblingen and Sindelfingen. The artificial lake "Langer See" divides it into two areas. The desired pedestrian and cycle bridge provides not only a functional transport connection, but it also creates a symbolic link.

The design of the load-bearing structure consists of an asymmetric cable-stayed bridge with a harp-shaped array of cables. A special feature is the design of the pylon: both pylon legs are curved, in plan as well as in lateral view. They merge at the tip of the pylon where the back stays are affixed. The curvature of the pylons is quite beneficial as it reduces stresses due to bending moments. The pylon is constructed of trapezoidal steel box girders. Thanks to the judicious design of the cross-section geometry it was possible to manufacture the double-curved pylons using only flat sheet metal.

The bridge deck is formed from a composite construction of a tub-shaped steel section filled with reinforced concrete, and covered with a slip resistant synthetic layer. The steel deck sections were installed in three segments. The superstructure is monolithically connected to the bridge abutment on the pylon bank to the south; on the north bank it is allowed to move in the longitudinal direction.

The slender load-bearing structure of the cable-stayed bridge allows an almost unobstructed view across the entire length of the lake. The asymmetry of the bridge design emphasizes the south bank and thus adds a striking, but at the same time light counterweight to the densely built-up area which is planned on the north shore.

Advertisement

Participants

Relevant Web Sites

Relevant Publications

  • About this
    data sheet
  • Structure-ID
    20072118
  • Date created
    09/11/2016
  • Last Update
    09/06/2017