Advertisement

Share

Follow

Sarreguemines Nursery

General Information

Beginning of works: August 2009
Completion: June 2011
Status: in use

Project Type

Location

Location: , , ,
Address: Rue de l'Abbé Louis Verdet
Coordinates: 49° 6' 14.15" N    7° 4' 59.10" E
Show coordinates on a map

Technical Information

Dimensions

gross floor area 1 350 m²

Cost

construction cost (without tax) Euro 2 438 017.82

Materials

façade brick
walls reinforced concrete

"The Enchanted Bubble" - Nursery in Sarreguemines, France

A Body Cell and Uterine Concept

The project is designed as a body cell, placing the nursery at the center of the layout as the nucleus, surrounding gardens as the cytoplasm, and a circumscribing enclosing wall as the membrane.

A large outdoor playground is generated through a continuous curvilinear wall that shapes out the boundaries of the facility. The ‘‘vaginal’’ entrance is characterized by a concrete vault which is a continuation of the peripheral wall. Floating within its membrane, the nursery welcomes visitors into a round space at the center of the building, enlightened by a covered patio. All the children units radiate outwards from this central room. This concept of transitional space and centripetal walkway avoids all effect of the corridor and all effect of start or end of movement. Thus, the playrooms spread out like a hand-held fan ideally oriented to the south where each one leads to its own playground. The curved lines of walls and ceilings underline the organic and uterine concept which provides safety and comfort within the building for children as for parents.

Double Scaling

The ceiling height in the surrounding playrooms is 2.10 meters high to create a comfortable environment for the babies and children. To give a stronger spotlight on this idea, the architects combined it with a variation of ceilings heights up to 4.20 meters, creating a large range of spaces and volumes. Thanks to this contrast effect, the units with low ceilings are perceived as protective recesses. The circulation space and the children units are lighted up by zenithal openings, creating the contrast between spaces with a low ceiling that are moderately lit and spaces that generously receive daylight. The transition between different ceiling heights is smoothly done by the curves, generating various reflections of light on the ceilings.

Building Fragmentation

Considering the children's perception of the building, the architects decided to turn it into a raw of variously dimensioned boxes coming out a bush of bamboos and capturing the daylight. This idea does not only consist in an aesthetical function: thanks to its shade, the bamboo coat protects the frontages of the building from overheating while the hat-shaped boxes regulate the energy intake depending on seasons.

Advertisement

Participants

Relevant Web Sites

There currently are no relevant websites listed.

  • About this
    data sheet
  • Structure-ID
    20077051
  • Date created
    19/03/2019
  • Last Update
    20/03/2019